zondag 17 november 2013

Coevorden werkt…… aan historie

dinsdag 6 augustus 2013 (Gemeentepagina) 

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Kasteel kan terecht als student bij de Covordiae Univercity, Faculteit Middeleeuwen. Iedere derde woensdag van de maand komt het studentencorps Heeren Middeleeuwers van Coevorden bijeen in het Kasteel tijdens het ‘Kasteeluurtje’. Een studiejaar wordt afgesloten met een Kasteelstudiedag en het uitreiken van de Nomen Nescimus-prijs.

Bert Gerrits (69) uit Coevorden is één van de oprichters en secretaris van Covordiae Univercity. “Het faculteitsbestuur bestaat uit twaalf personen”, vertelt Bert, “en hoewel het corps Heeren Middeleeuwers heet, zijn er ook dames lid. Iedereen kan student worden, de studenten die geboren zijn tussen 1940 en 1960 zijn de middeleeuwers. De studenten die geboren zijn voor 1940 zijn de eeuwige studenten en die na 1960 geboren zijn, zijn gaststudenten.”

Adel in lood
De studenten bestuderen de geschiedenis van het Kasteel en bijbehorende vestingwerken en filosoferen over hoe het er vroeger in Coevorden aan toe is gegaan. “Het is een mengeling van ernst en humor”, aldus Bert. “We bestuderen nu bijvoorbeeld het geslacht De Vos van Steenwijk en de wapens in de ramen van het Kasteel in Coevorden onder de noemer ‘Adel in lood’. We hebben overigens ontdekt dat een belangrijk geslacht, het geslacht Van Coeverden, in de ramen ontbreekt. Dat wordt een punt van aandacht tijdens onze Kasteelstudiedag in 2014.

Iedereen die dat wil mag binnenlopen tijdens de Kasteeluurtjes, die gehouden worden in het Kasteel. Het eerste Kasteeluurtje van het nieuwe studiejaar is op woensdag 18 september. “Eenmaal over de drempel ben je student”, lacht Bert. “Je mag dan bijvoorbeeld een dispuut starten vanaf de Speakerscorner. Over alles wat er leeft binnen de grachten van Coevorden mag gesproken worden. En dat levert altijd wel iets leuks op, zo hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat de vorm van de grachtenster van Coevorden is overgenomen van de plattegrond van kasteel Het Steen in Antwerpen.”

Nomen Nescimus
Het collegejaar wordt afgesloten met de Kasteelstudiedag. “Een belangrijke dag”, aldus Bert. “De praeses (voorzitter) sluit het jaar af, we toasten op het leven, maken de laureaat bekend en kennen de Nomen Nescimus-prijs toe. Die wisselprijs is een eerbetoon voor een vrouw uit de gemeente Coevorden die vrijwilligerswerk doet, maatschappelijk betrokken is en iets tot stand heeft gebracht. Nomen Nescimus is de vrouw die alleen achterbleef in het Kasteel toen Roelof van Munster en zijn gevolg in 1512 de aftocht moesten blazen. Zij wekte door middel van lawaai en vuur bij de aanvallers de indruk dat iedereen nog op het Kasteel aanwezig was. Tijdens de Kasteelstudiedag symboliseren we dat door met fakkels rond het kasteel te lopen om vervolgens bij de achterdeur de nescimus te ontmoeten”.

Absit invidia

De Covordiae Univercity heeft een eigen stempel met daarin de woorden Quantum nescimus en Absit invidia. “Quantum nescimus betekent: dat veel nog onbekend is”, legt Bert uit. Daarin zit natuurlijk de uitdaging voor onze studenten. Absit invidia staat voor: laat afgunst afwezig zijn. En dat geeft de sfeer die er binnen Covordiae Univercity heerst perfect weer!” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten